Deca i razvod braka roditelja

deo prvi

Razvod braka roditelja za decu je uvek teška i bolna životna situacija. Način na koji će deca regovati na ovaj čin zavisiće od njihovog uzrasta, dostignutog stepena mentalnog razvoja, emocinalne stabilnosti, objektivnih životnih okolnosti, porodičnog funkcionisanja koje je predhodilo razvodu ali i od načina na koji se roditelji ponašaju tokom i neposredno posle razvoda.

Sama situacija razvoda veliki je izvor stresa za sve članove porodice. Supružnici koji raskidaju svoju zajednicu su uglavnom (bez obzira koliko njihov razvod predstavlja racionalnu odluku) uznemireni, ljuti, uplašeni, očajni ili zbunjeni (ponekad i sve zajedno) i tu pojačanu emocionalnost često teško obuzdavaju
u komunikaciji sa svojom decom. Za decu je ovakvo ponašanje roditelja dodatni faktor otežavanja onoga kroz šta prolaze i uglavnom postaju još više zbunjena i uznemirena što može da dovede do ozbiljnihposledica u njihovom daljem razvoju. 

Zbog toga je jako važno da roditelji u odnosu sa svojom decom pokušaju da stave sebe i svoja osećanja pod kontrolu i rukovode se razumom umesto emocijama.

 U tome im može pomoći nekoliko narednih saveta.

Nikako ne mešajte brak i roditeljstvo

Tokom celog razvoda, od njegovog prvog koraka, imajte na umu i podsećajte sebe da se sa suprugom razilazite isključivo kao bračni partneri, a da ćete roditeljski partneri po prirodi stvari ostati do kraja života. 

Najbolji interes vaše dece mora uvek biti ispred vaših trenutnih emocionalnih potreba

Deca imaju prirodno pravo i potrebu za oba roditelja, ma koliko vi smatrali da vaš bračni supružnik ne zaslužuje da i dalje bude roditelj. 

Ne uskraćujte deci drugog roditelja da biste zadovoljili lične interese.

Čuvajte dostojanstvo i autoritet drugog roditelja u očima deteta (zbog samog deteta, a ne zbog bivšeg supružnika)

Roditeljske figure i majke i oca predstavljaju stubove stabilnosti u psihičkom razvoju dece i nastojte da ih ne destabilizujete za ceo život. 

Ne pričajte uvredljivo o drugom roditelju, ne kinjite ga i ne omalovažavajte ga pred decom ni direktno ni indirektno. Izbegavajte maksimalno bračne svađe i
rasprave u prisustvu dece.

Ne pravite od deteta „koalicionog partnera“ u procesu razvoda

Ne vrbujte dete za sebe, ne potkupljujte ga, ne tražite da bude na vašoj strani ili da presuđuje ko je od roditelja u pravu. 

Posebno ne iznosite pred decom detalje vašeg odnosa sa supružnkom, argumente zbog kojih se razvodite, neprijatnosti koje ste pretrpeli i sve one loše stvari koje su se dešavale, čak i ako vam je namera da „samo upoznate decu sa istinom, pa nek ona sama prosude ko je u pravu“. Razvod je stvar odraslih osoba, a ne dece. 

Preuzmite odgovrnost za sopstveni razvod na sebe, ne tražite pomoć od dece jer ona nisu psihički dorasla tome, ne prenosite deo ogovornosti za razvod na njih i ne uplićite ih u nešto za šta nisu odgovorna.

Štitite integritet dece i pravo da budu neutralna u bračnom razvodu svojih roditelja.

Ne osuđujte decu ako ispoljavaju pozitivna osećanja i privrženost prema drugom roditelju (bez obzira koliko ste povređeni ili uvređeni postupcima tog drugog roditelja)

Ne razvijajte kod dece osećaj krivice i ne optužujte ih da vam nisu lojalna, da su vas izdala i sl. Poštujte osećanja svoje dece i pravo da vole svoje roditelje.

Ne tražite emocionalnu podršku od dece kada se osećate loše tokom ili neposredno posle razvoda

Ako vam je potrebna uteha, ohrabrenje ili „rame za plakanje“ obratite se prijateljima, bliskim rođacima ili eventualno stručnjaku. 

Deca u tom kriznom period moraju da se bore sa sopstvenim jakim osećanjima i ne treba ih dodatno opterećivati i uznemiravati vašim emotivnim izlivima. (To ne znači da ne smete sa njima da razgovarate o svojim osećanjima već da izbegavate jake ispade i gubitak emocionalne kontrole.)

Sledeće nedelje nastavljamo da pričamo o istoj temi! Do tada stojim Vam na raspolaganju za sva pitanja koja imate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *