Kako olakšati detetu da prihvati rođenje brata ili sestre

nakon dolaska bebe u porodicu

U prethodnom tekstu pričali smo o tome kako dete pripremiti za dolazak brata ili sestre pre nego što su se oni i rodili. Međutim, detetu treba pružiti adekvatnu pomoć ne bi li se ono prilagodilo novonastaloj situaciji i nakon dolaska bebe u porodicu. Starijem detetu možete pomoći na više načina.

Uključite dete u aktivnosti oko bebe shodno njegovom uzrastu i mogućnostima.

Što manje ga isključujte prostorno i vremenski iz tekućih kućnih dešavanja. Objasnite mu unapred šta očekujete od njega smireno ali odlučno i pohvalite ga kad to ispuni.

Ako uvodite neke zabrane u vezi bebe dajte mu alternativu za zabranjeno ponašanje (ako ne sme da pravi buku dok uspavljujete bebu predložite mu daizabere da li će da prelistava slikovnicu ili crta i sl. ).

Izdvojite svakodnevno vreme (makar pola sata) koje će biti posvećen samo starijem detetu.

Prepustite u tom periodu inicijativu detetu i radite ono što ono predloži i što mu prija (igrajte se, čitajte, pričajte,…).

Nikako ne korstite argumente za starije dete tipa „Ti si stariji, daj mu tu igračku da ne plače“ ili „Beba je mala i ne zna a ti si veliki pa popusti“.

Deca su po svojoj prirodi egocentrična (ne razumeju da drugi odrasli i deca imaju drugačije mogućnosti ili viđenje neke situacije)i ovakve rečenice doživljavju kao ekstremno nepravične.

U dečijim očima su oni i beba potpuno isti i stalno činjenje ustupka bebi na zahtev roditelja izaziva ogromnu ljutnju jer su znak da roditelji više vole bebu.

Poštujte detetovo pravo na privatnost ili „lično vlasništvo“ u odnosu na bebu

Ako ne želi da mlađe dete ulazi „njegov prostor“ ili mu uzima neke igračke, prihvatite to.

Poštujte pravilo reciprociteta u pojedinim situacijama

Ako ste nešto „učinili“ mlađem detetu jer ne može samo to da uradi (napr.obuli mu patike)-učinite to i starijem detetu ako insistira ili evidentno očekuje iako to može i samo da uradi.

Obično starije dete ovakvim svojim zahtevom zapravo „testira“ vašu ljubav („Ako me voliš kao mlađu sestru, učinićeš to i meni“) i kad mu izađete u susret brzo sa tim prestaje jer se uverilo u vašu spremnost da ga ispoštujete. Slično pravilo važi i za ispoljavanje nežnosti (kad poljubite mlađe dete, uputite poljubac i starijem, kad pohvalite mlađe dete pohvalite i starije i sl.)

Ne reagujte nikako ljutnjom i grdnjom na pojavu ljubomore kod starijeg deteta.

Pođite od toga da je detetu teško u novonastaloj situaciji i pomozite mu da tu teškoću savladava.

Ljubomora je normalno osećanje i njeno javljnje dete ne može da kontroliše ali možete ga usmeriti kako da je ispolji na prihvatljiv i kontrolisan način. Umesto osuđivanja pokažite razumevanje („Vidim da ti je teško/ da si ljut što sad moram da hranim bebu“), razgovarajte i objasnite detetu šta mu se dešava („Možda misliš da bebu više volim/ datebe manje volim ali to nije tačno“), smirite ga („Nije tačno da bebu više volim, beba samo ne može da čeka. I tebe sam tako hranila kad si bio mali. Čim sredim bebu nas dvoje ćemo..… Dok čekaš možeš nešto da mi napraviš od kockica“), i izrazite mu eksplicitno svoju ljubav („I kad radim nešto oko bebe ja te volim najviše na svetu“) i dajte mu podršku („Baš si bio snažan i izdržao si da ne plačeš dok
sam hranila bebu. Ponosna sam na tebe“).

Budite strpljivi i smireni i nastojte da razvijete poverenje kod deteta da može da vam se obrati za pomoć kad se oseti ugroženo. Bolje je da otvoreno ispolji svoje osećanje nego da ga prikriva, potiskuje ili ga manifestuje kad misli da ga ne vidite.

Vodite računa da u porodičnoj komunikaciji ne dominiraju isključivo razgovori o bebi.

Zadržite što više možete dnevnu rutinu koju je dete imalo do rođenja bebe

Ako ljubomorni oblici ponašanja postanu jako učestali i intenzivni i pojave se i neki drugi simptomi (regresivno ponašanje, nevoljno mokrenje, zamuckivanje, agresivno ponašanje, teškoće u vrtiću ili školi,..) obratite se što pre stručnjaku za pomoć.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *