Kako olakšati detetu da prihvati rođenje brata ili sestre

pre rođenja nove bebe

Rođenje drugog deteta predstavlja veliku promenu u funkcionisanju cele porodice. Posebno se ta promena odražava na starije dete kome se često život korenito menja.

U nekim slučajevima starije dete se relativno lako prilagodi izmenjenim okolnostima ali vrlo često se dešava da ono ima teškoće u prihvatanju novonastale situacije i ispoljava manje ili veće probleme u ponašanju.

Kako će konkretno dete reagovati zavisiće od njegovog uzrasta, stepena zrelosti i emocionalne stabilnosti kao i od celokupne porodične atmosfere.

Da bi se prvorođenom detetu olakšalo prilagođavanje na novopridošlog brata ili sestru treba mu adekvatno pomoći. Pomoć treba započeti pre rođenja deteta i nastaviti je i posle dolaska nove bebe u porodicu.

Pre rođenja deteta primenite nekoliko sledećih saveta:

Uključite dete u sva dešavanja tokom trudnoće

Uključite dete u sva dešavanja tokom trudnoće na njemu primer način (dajte mu dovoljno adekvatnih informacija o tome šta se dešava i šta ga očekuje, odgovorite na sva pitanja koja vam u vezi toga postavlja, dajte mu primerenu ulogu u pripremnim aktivnostima i iskažite zadovoljstvo što je ispunjava,…). 

Važno je da se starije dete oseti bitnim akterom sveukupnog dešavanja a ne kao neko ko je ostavljen po strani da pasivno podnosi ono što mu se dešava.

Sve promene zbog dolaska bebe koje će promeniti nešto kod starijeg deteta uvedite pre rođenja drugog deteta

Ako ste planirali da starije dete krene u vrtić ili da ga neko drugi čuva, počnite sa tim mnogo ranije u odnosu na termin porođaja. Time ćete dati dovoljno vremena detetu da se adaptira na tu promenu i izbeći ćete istvremeno izlaganje deteta dvostrukom stresu.

I neke na oko sitnije promene za dete organizujte takođe pre ulaska bebe u porodicu. To su, na primer, promena sobe u kojoj dete spava, promena kreveta u kome spava, premeštanje dečijih stvari u ormaru, sklanjanje igračaka sa polica i sl. 

Bitno je da dete prihvati ove promene i navikne se na njih, te da dolazak bebe ne doživi kao veliko remećenje svojih rutina i navika. Time ćete umanjiti doživljaj deteta da je beba izvor neprijatnosti za njega.

Ne stvarajte nerealna očekivanja kod deteta u vezi bebe

Vodite računa da ne stvarate nerealna očekivanja kod deteta u vezi bebe i da ne idealizujete ono što će se dešavati kad se ona rodi. 

Trudite se da realno, primereno uzrastu deteta, opišete buduća dešavanja koja će imati i lepe strane ali i povremene neprijatnosti.

Za decu sve ima konkretno i doslovno značenje i ne podrazumeva se ono što odrasli obično podrazumevaju. Velika je verovatnoća da će dete biti prilično razočarano i osećati se prevareno ako mu stalno pričate kako će dobiti batu ili seku sa kojim će se igrati a u kuću stigne nešto malo što samo plače ili spava i koga sme samo da posmatra.

Predočite detetu da je i ono imalo sličan tretman

Predočite detetu da je i ono bilo beba i opišite mu kako ste ga negovali i čuvali. 

U tu svrhu razgledajte sa detetom fotografije iz porodičnog albuma iz tog perioda, objašnjavajte mu šta se sve tada dešavalo i kako ćete isto tako morati da se ponašate i prema novoj bebi. 

Bitno je dete vidi da pažnja koju ćete ukazivati bebi nije čista privilegija te bebe i da je i ono imalo sličan tretman.

Sledeće nedelje nastavljamo da pričamo o ovoj temi. Pričaćemo o tome kako olakšati detetu da prihvati novog brata ili sestru nakon njihovog dolaska na svet i u porodicu.

Pišite mi vaša pitanja, savete i sugestije! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *