Sukobi između braće i sestara

(i kako ih rešiti u konkretnim situacijama)

Česte svađe i sukobi između braće i sestara su uobičajena pojava u svakoj porodici sa više dece. Njihov oblik, intenzitet i učestalost zavise od uzrasta, razlike u godinam između dece, pola, broja dece, ali i ponašanja roditelja u ovakvim situacijama. U prošlom tekstu pričali smo nekim opštim smernicama i principima kojih se treba generalno pridržavati da do sukoba ne bi došlo ili da bi se sukob rešio,a sada  evo nekoliko konkretnih upustava kako da konstruktivno reagujete u trenucima sukoba. 

Sukobi slabijeg inteziteta

Ako su sukobi slabijeg intenziteta i neugrožavajući, trudite se da se ne mešate i pustite decu da sama regulišu svoje odnose. Na taj način omogući ćete im da steknu značajno iskustvo u oblasti ponašanja u vršnjačkoj grupi, komunikaciji i saradnji koje će im biti dragoceno i van kuće.

Sukobi jačeg inteziteta

Kod intezivnijih sukoba

Za kraj želim da dodam da iako su sukobi između braće i sestara često intezivni i stresni oni i  pokazuju da su deca međusobno jako povezana. Obično posle ove faze u kojoj se ta povezanost manifestuje na negativan način sledi faza u zrelijim godinama u kojima se ona pokazuje u potpuno suprotnom svetlu – kao velika privrženost i ljubav.

Ovim završavamo prošlonedeljnu priču o sukobima između braće i sestara. Ako imate neko pitanje koje se tiče ove tematike pišite!

Kojom ćemo se temom sledeće baviti odlučićete vi glasanjem na mojoj Instagram stranici, tako da ako želite da učestvujete u odlučivanju posetite moj profil .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *