Kako održati motivaciju i pozitivno ponašanje dece

u daljem toku vanredne situacije

Prošlo je već nekoliko nedelja koje provodimo u fizičkoj izolaciji i svi smo se više-manje uspešno organizovali u tome kako da osmislimo vreme i aktivnosti cele porodice a posebno dece. 

Sada pred svima iskrsava novo pitanje – kako da ovo stanje održimo u funkcionalnom obliku jer početni entuzijazam i motivisanost vremenom počinju da slabe. 

Kao glavni proble iskrsava monotonija i zasićenost sličnim aktivnostima koje nam boravak u istom zatvorenom prostoru nameće. Takvo stanje može da izazove kod dece osećanje apatičnosti, nedostatak volje, nervozu i nezadovoljstvo kao i značajan pad zainteresovanosti za učenje. 

Vrlo je bitno da ova osećanja dece prihvatite kao njihovu normalnu reakciju na jednu neuobičajenu situaciju u kojoj se nalaze. Kritika i grdnja tu neće biti od veće pomoći već će samo dovesti do pojačanog konflikta i lošijeg međusobnog odnosa. Konstruktivniji pristup podrazumeva uvažavanje i prihvatanje dečijih osećanja i pružanje pomoći da se ona razreše na adekvatan način.


Evo nekoliko saveta o tome kako da deci pomognete da prevladaju ova osećanja a vi izbegnete ili smanjite nove probleme.

Kod mlađe dece orijentišite se na manje, jasno uočljive promene.

Kod starije dece usmerite se na njihovo aktivno učešće u traganju za rešenjem u smanjenju monotonije.

Kojom ćemo se temom sledeće baviti odlučićete vi glasanjem na mojoj Instagram stranici, tako da ako želiti da učestvujete u odlučivanju posetite moj profil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *