Deca i razvod braka roditelja

deo drugi

Prošle nedelje pričali smo o razvodu i o tome kako možete pomoći detetu da se lakše izbori sa novonastalom situacijom. Nastavljamo da se bavimo istom temom tako da ćete i u ovom tekstu pronaći savete i korisne informacije o tome kako da razvod olakšate detetu. 

Potrudite se maksimalno da se sa svojim (bivšim) bračnim partnerom dogovorite oko roditeljskog partnerstva u budućnosti.

I najmanji dogovor je za početak bolji od nepostojanja dogovora. Ako ne možete sami da postignete sporazum prihvatite rešenje koje će vam ponuditi stručnjaci. Nastojte da dogovor (ma kako postignt) poštujete maksimalno. 

Deci to stvara osećaj sigurnosti i smanjuje anksioznost. Svaku promenu u dogovoru deci najavite ranije i pripremite ih za to.

Obavestite decu o nameri da se razvedete navodeći uopštene razloge za razvod („teško nam je da i dalje živimo zajedno“,..).

Ne iznosite neprijatne detalje, pojedinačne događaje, specifične teškoće i sl.

Poželjno je da oba roditelja učestvuju u saopštavanju detetu da će se razveti. Ako je to neizvodljivo, bilobi dobro da roditelji imaju usaglašeno objašnjenje.

Istaknite da vaš razvod ništa ne menja u osećanju ljubavi koje imate prema njima

Takođe, istaknite da ih i mama i tata i dalje jednako vole i da će ih uvek voleti i brinuti o njima bez obzira gde i kako živeli. 

Uputno je to ponavljati više puta tokom celog procesa razvoda.

Istaknite takođe da ona kao deca nisu ni malo kriva što je došlo do vašeg razvoda

Podvucite i da razvod nema nikakve veze sa njihovim ponašanjem.

Ukažite da ste vi kao odrasli sami doveli do toga da ne možete više da živite zajedno i da su oni divna deca kojom se ponosite. 

Deca su sklona da razviju osećaj krivice za neuspeh roditelja da nastave zajednički porodični život i treba ih eksplicitno razuveravati u tome.

Preusmerite pažnju dece na tehničke detalje

Dečiju pažnju usmerite na to gde će živeti, kada će viđati drugog roditelja, da li će se preseliti ili menjati školu i sl. 

Ako to još nije poznato, objasnite deci da ćete se oko toga dogovoriti i reći im što pre. 

Kad god je to moguće, uvažite mišljenje dece ali nikako nemojte da dajete lažna ili nerealnaobećanja. Budite iskreni.

Uvažite osećanja deteta u tom periodu

Deca mogu da reaguju burno ljutnjom, strahom, tugom ili mešavinom svega. 

Moguće je i da svoja osećanja ne ispoljavaju direktno već da promene svoje ponašanje (povuku se u sebe, postanu nezainteresovana za neke do tada omiljene aktivnosti, izgube apetit, popuste u uspehu u školi ili postanu preterano aktivni van kuće i sl.).

U svakom slučaju, dajte im vremena da prihvate promenu koja ih je zadesila, prihvatite njihove emocije i ne osuđujte ih zbog toga. Pokažite da uvažavate njihova osećanja, razgovarjte o njima i pitajte ih kako biste i čime mogli da olakšate njihovo trenutno stanje. 

Budite otvoreni za razgovor i spremni da pružite podršku i razumevanje. Prevashodno budite strpljivi i saosećajni.

Trudite se da tokom procesa razvoda i neposredno posle uspostavjanja novog životnog režima što manje menjate svakodnevnu dečiju rutinu.

Nastojte da što više poštujete navike u funkcionisanju dece ili da, ako je došlo do većih promena (napr. preseljenje u drugo mesto), što pre uspostavite nove. 

Deca se u ovakvim životnim promenama osećaju destabilizovano i anksizno i rutina i ustaljene šeme izazivaju u njima osećaj izvesnosti i sigurnosti. 

Nikako ne odstupajte od pravila ponašanja i očekivanja koja ste inače imali od dece

Nemojte da budete popustljivi da biste se iskupili za neprijatnosti kojima ste izložili decu, da ih “potkupljujete” i da im činite neopravdane ustupke da biste ih oraspoložili ili sebe opravdali. 

Kućni red, svakodnevne obaveze, lepo ponašanje i vaspitni principi koje ste imali pre razvoda su nešto od čega ne sme da se odustane i što takođe predstavlja okosnicu uspešnog daljeg razvoja dece.

Negujte atmosferu iskrenosti i poverenja u međusobnom odnosu sa decom

Ne stvarajte im iluziju da će se stvari vratiti na ono kako je pre bilo, ne ulepšavajte ono što ih očekuje u narednom periodu, na vreme ih pripremite za situacije koje ih očekuju (napr. da će razgovarati sa stručnjacima u centru za socijalni rad) kao i za promene koje im predstoje. 

Objasnite im na primereni način kako se vi osećate. Ako o nečemu nemate informacije, recite im to uz obećanje da ćete ih obavestiti čim ih dobijete.

Vodite računa o sopstvenm fizičkom i mentalnom zdravlju

Pronađite vreme za sebe, bavite se nekom fizičkom aktivnošću, posvetite se nekom hobiju, družite se sa prijateljima, posetite neke društvene događaje, vodite računa o svom izgledu. Nastavite sa svojim životom u što punijem kapacitetu. 

Deci ste najpotrebniji u ovakvim kriznim situacijama, a to podrazumeva dobro psihofizičko stanje.

U krajnjem slučaju razvod braka je teško i neprijatno iskustvo, ali i prilika da se dodatno sazri i kvalitativno krene napred.

Imajte na umu da ste sve vreme za svoju decu i uzor i model kako se suočavati sa životnim problemima i kako ih rešavati.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako emocionalni problemi ili problemi u ponašanju dece traju duže vreme, pojačavaju se i počnu da remete značajno njihovo svakodnevno funkcionisanje, potražite pomoć stručnjaka.

Kojom ćemo se temom sledeće baviti odlučićete vi glasanjem na mojoj Instagram stranici, tako da ako želiti da učestvujete u odlučivanju posetite moj profil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *